Κυβερνοσυμμορία έκλεψε $1 δισ. από 100 τράπεζες

image
Τρίτη, Φεβρουαρίου 17 th, 2015 · no Comments · Στην κατηγορία

Διεθνής συμμορία εγκληματιών του κυβερνοχώρου απέσπασε περίπου 1 δισ. δολάρια από σχεδόν 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, ταρακουνώντας τα θεμέλια της ψηφιακής εποχής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων Kaspersky Lab, μετά από εκτενείς έρευνες και συνεργασία μεταξύ της ιδίας, της Interpol, της Europol και Αρχών από διάφορες χώρες, αποκαλύφθηκε η πρωτοφανής ληστεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυβερνοληστές τους οποίους η Kaspersky ανέφερε ως Carbanak, κατάφεραν σε διάστημα δύο ετών να αποσπάσουν το αστρονομικό ποσό των 1 δις. δολαρίων, κλέβοντας απευθείας από τράπεζες, αντί να κάνουν χρήση αριθμών καρτών και κωδικών ασφαλείας για να προβούν σε αγορές ή να μεταφέρουν χρήματα.

Μέλη της συμμορίας είναι Ευρωπαίοι, Ρώσοι, Ουκρανοί καθώς και Κινέζοι υπήκοοι. Η Carbanak χρησιμοποιούσε ειδικά ηλεκτρονικά μηνύματα που παραπλανούσαν συγκεκριμένους υπαλλήλους να ανοίξουν αρχεία «κακόβουλου λογισμικού», μία κοινή τεχνική που ονομάζεται «spear phising». Στη συνέχεια μπορούσαν να εισέλθουν σε εσωτερικά δίκτυα και να παρακολουθήσουν τους υπολογιστές των διαχειριστών. Έτσι μάθαιναν πως οι υπάλληλοι εργάζονταν και μπορούσαν να μιμηθούν τη δραστηριότητά τους όταν μετέφεραν χρήματα.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, τα μέλη της Carbanak, «φούσκωναν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν τους κλέψουν και αποσπούσαν μόνο τα έξτρα κεφάλαια, με αποτέλεσμα ο χρήστης του λογαριασμού να μην υποψιάζεται την κλοπή.

Πηγή:www.insurancedaily.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και άμεσα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty