«Ίντερνετ των Πραγμάτων»: Τι είναι και πως θα επηρεάσει τους Ασφαλιστές

image
Τρίτη, Ιανουαρίου 13 th, 2015 · no Comments · Στην κατηγορία

Πριν από μια δεκαετία περίπου στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, κυριαρχούσαν τα smart phone, η Αpple και οι περίφημες… «εφαρμογές»: Εφαρμογή για να καλείς ταξί, εφαρμογή για να μετράς τους ρυθμούς της καρδιάς σου, εφαρμογή για να βρίσκεις τα εφημερεύοντα φαρμακεία κ.οκ…

Από εδώ και πέρα, ξεκινώντας από τη χρονιά που διανύουμε, αυτό που θα «ακούγεται» συνέχεια και που θα κυριαρχήσει σε όλα τα προϊόντα της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι το «Ίντερνετ των Πραγμάτων», αγγλιστί «Internet of Things» (IoT).

Τι ακριβώς είναι αυτό; Το Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι η σύνδεση πολλών διαφορετικών συσκευών με το Ίντερνετ αλλά και μεταξύ τους.

Μιλάμε για κοσμήματα που θα καταγράφουν πόσο…περπατάμε, για φορητά κουτάκια που θα μπορούν να ανοίξουν το θερμοσίφωνο του σπιτιού από απόσταση και διάφορα άλλα παρόμοια τεχνολογικά σκαρφήματα.

Με το Ίντερνετ των Πραγμάτων ο,τι παλαιότερα ορίζαμε ως επιστημονική φαντασία μετατρέπεται σε επιστημονική…καθημερινότητα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής της Samsung Electronics σε ένα πρόσφατο συνέδριο στις ΗΠΑ.

Στην ουσία είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που θα δουλεύουν από το σύννεφο (cloud) και θα κατευθύνουν (και διευθύνουν) τις ζωές μας μέσω έξυπων τηλεφώνων ή συσκευών που θα φοράμε πάνω μας.

Πως όμως αυτό θα επηρεάσει την ασφαλιστική βιομηχανία;

Η τεχνολογία που θα φοριέται πάνω μας, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επηρεάζει την ασφαλισιμότητα ενός πελάτη, ακόμη και το ύψος του ασφαλίστρου του. Και αυτό γιατί θα μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει το στυλ της ζωής μας, π.χ. την ποιότητα και ποσότητα φαγητού και ποτού, το επίπεδο άσκησης, τις ώρες του ύπνου –  δεδομένα που ως γνωστόν επηρεάζουν την υγεία και προσφέρουν πολύτιμη & αξιόπιστη πληροφόρηση στις ασφαλιστικές και ως προς το underwriting και ως προς τη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία στατιστικών, που θα μπορούσαν εν τέλει να αλλάξουν τελείως τη φιλοσοφία και τα προϊόντα τους.

Ήδη έχουν συσταθεί εταιρείες με αντικείμενο αυτή ακριβώς τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων – όπως την καταγραφή του τρόπου οδήγησης, τις διαδρομές και τις ώρες οδήγησης, πληροφορίες που κατάλληλα επεξεργασμένες θα βοηθούσαν στην μείωση του κινδύνου ατυχήματος και άρα στην μείωση του ασφαλίστρου (αν και αυτό το τελευταίο δεν θα το ευχόμασταν για την Ελλάδα…)

Είναι πολύ πιθανό να βγουν και συσκευές που θα…φωνάζουν άμα πατάμε πολύ γκάζι στη στροφή, άμα ξεπερνάμε τις …2.000 θερμίδες στο τραπέζι και άλλα τέτοια παρόμοια.

Το μέλλον είναι λαμπρό, τα δεδομένα ανατρέπονται ριζικά και νέες ευκαιρίες χτυπούν την πόρτα σε όσους… τολμηρούς θέλουν να την ανοίξουν.

Αναμένουμε τις εξελίξεις για τις οποίες θα σας ενημερώνουμε αναλόγως!

Πηγή:www.underwriter.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και άμεσα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty