Ενισχύεται η διαφάνεια των επενδυτικών προϊόντων στον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην Ε.Ε.

image
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25 th, 2016 · no Comments · Στην κατηγορία

Στον κανονισμό για τα πακέτα επενδυτικών προϊόντων (PRIIPS) που τίθεται σε εφαρμογή από 31 Δεκεμβρίου 2016, αναφέρθηκε η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Ράνια Τούτουζα, σε ενημερωτική εκδήλωση της ένωσης για τις εξελίξεις σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς φακέλους ασφαλιστικού ενδιαφέροντος.

Στόχος του κανονισμού, όπως αναφέρθηκε, είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας των επενδυτικών προϊόντων μέσω της παράδοσης στον υποψήφιο πελάτη, υποχρεωτικού εντύπου προσυμβατικής ενημέρωσης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, ανέφερε πως, πέραν του Solvency II, που απασχολεί εντατικά την ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια, την περίοδο αυτή στην Ε.Ε. προωθούνται μία σειρά από κανονιστικές πρωτοβουλίες που αλλάζουν καθοριστικά τη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς και έχουν ως κύριο στόχο την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή.

Η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της ένωσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενωμένη Ευρώπη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους βασικούς φακέλους που απασχολούν τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Solvency II, ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, προστασία καταναλωτή, περίοδο χαμηλών επιτοκίων, το μέλλον του κλάδου Ζωής, την προώθηση επενδύσεων στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά (πρόγραμμα Γιούνκερ, ένωση κεφαλαιαγορών), νέο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, κ.ά.).

Η επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας και διεθνών σχέσεων της ένωσης Ευαγγελία Βαρουχάκη αναφέρθηκε στην οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων IDD. Στόχος της οδηγίας αποτελεί η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και η εξασφάλιση ίδιου επιπέδου προστασίας για τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του “μέσου” διανομής. Η κα Βαρουχάκη ανέλυσε τις βασικές αλλαγές που επιφέρει η οδηγία στον τομέα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις υποχρεώσεις που τους δημιουργεί αυτή.

Ακόμη, έγιναν ομιλίες για το θεσμικό πλαίσιο δραστηριοποίησης ασφαλιστικών επιχειρήσεων με το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και, ειδικότερα, για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κανονισμός σε σχέση με την καταργούμενη Οδηγία 95/46/ΕΚ και έγινε παρουσίαση της Οδηγίας 2014/107/ΕΕ για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο φορολογικό τομέα. Με την Οδηγία αυτή ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών, καθιστώντας την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ως εργαλείο παγκόσμιας εμβέλειας στην καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης και διαφυγής.

Πηγή: www.capital.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και άμεσα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty