Αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτου

image
Πέμπτη, Ιουλίου 17 th, 2014 · no Comments · Στην κατηγορία

Διευκρινίσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου παρείχε η ΕΑΕΕ σε συνέντευξη τύπου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου από τις 5 Μαΐου 2014 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο ν. 4261/2014 που έχει αλλάξει σημαντικά το πλαίσιο στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε στο παρελθόν και πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή εποχής στην ασφάλιση αυτοκινήτου.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου επισήμανε ακόμη ότι η ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα και στόχο κάθε σύγχρονου και ευνομούμενου κοινωνικού κράτους. Για το λόγο αυτό,έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων έχει βαθιά κοινωνική διάσταση που βασίζεται στο σεβασμό για τον συμπολίτη και την προστασία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα. Το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του που ενδεχομένως αύριο να είναι θύμα του εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι οδηγοί επιβαρύνουν οικονομικά τους συνεπείς, ασφαλισμένους οδηγούς. Εκτός των παραπάνω, ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος υποβάλλει τον ίδιο του τον εαυτό σε κίνδυνο, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά που θα κυκλοφορήσει χωρίς ασφάλισης θα επηρεάσουν όλη του ζωή αν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ηθικό βάρος από τον τραυματισμό ενός συνανθρώπου του που στην ουσία αφήνει χωρίς τη διασφάλιση που προβλέπει ο νόμος, όσο και τις συχνά υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και τις ποινικές κυρώσεις, τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά έρχεται για να διορθώσει δυσλειτουργίες και προβλήματα του παρελθόντος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος Νόμος και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι ότι πλέον η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα). Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο, ανέφερε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ οι στόχοι των νέων ρυθμίσεων είναι:

– η ασφάλεια στις συναλλαγές μεταξύ ασφαλιστή / ασφαλισμένου / τρίτου ζημιωθέντα

– η θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

– η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών

Αδιαπραγμάτευτος στόχος του νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων ήταν και παραμένει η βέλτιστη προστασία ασφαλισμένων και τρίτων ζημιωθέντων.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου αυτοκινήτων συνεχίζουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους που είναι η προστασία των θυμάτων και η οικονομική αποκατάσταση των ζημιών από τροχαία ατυχήματα. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει η ασφαλιστική αγορά υπερβαίνουν για τον κλάδο αυτοκινήτων τα € 700 εκ. ανά έτος.

Οι αλλαγές που επέρχονται με το Ν. 4261/2014 (άρθρο 169)

  • H σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου σας καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή σας ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριό σας και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
  • Aνανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για το λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.
  • Το ασφαλιστήριό σας θα είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύετε στα αστυνομικά όργανα τη σύναψη της ασφάλισής σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο όχημά σας. Το γνωστό σε όλους μας αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.
  • Σε περίπτωση που έχετε καταβάλει το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχετε ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριό σας, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να παραλάβετε το ασφαλιστήριό σας, η σύναψη της ασφάλισής σας θα αποδεικνύεται για τις πέντε (5) πρώτες ημέρες της κάλυψής σας από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου σας καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας σας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματός σας έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου.

Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Καταλήγοντας η ΕΑΕΕ επισημαίνει στους ασφαλισμένους ότι διαβάζουμε προσεκτικά τις ενημερωτικές επιστολές της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

  • Ελέγχουμε και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ημερομηνία και ώρα λήξης της ασφάλισής μας και φροντίζουμε για την έγκαιρη ανανέωσή της ή για τη σύναψη νέας ασφάλισης. Δεν μένουμε ούτε για μία (1) ώρα ανασφάλιστοι.
  • Δεν θέτουμε ούτε για μία (1) ώρα τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο.

 

πηγή: www.nextdeal.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επικοινωνήστε μαζί μας!
Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και άμεσα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty